
מה זה סטארטאפ ?
"סטארטאפ" הוא יישות רעיונית המופעלת על ידי צוות יזמי שהחליט להתאגד בין אם בטרם או לאחר התאגדות חוקית, המתפתחת והמתמקדת בחדשנות ופיתוח פתרונות טכנולוגיים כדי לענות על צרכים חדשים או קיימים בשוק, תוך הדגשת מבנה התפעול הזריז, המימון הייחודי ופוטנציאל הצמיחה האקספוננציאלית. וזאת עד לגיוס או הכנסה בסך כולל של 10 מליון דולר.
"סטארטאפ" מייצג ישות עסקית אף בטרם הקמתה, המוגדרת על ידי אופיו החדשני וההתמקדות שלו ביצירת מוצרים או שירותים מתקדמים טכנולוגית. יישויות אלו המאופינות בצוות יזמי המוביל אותן, מופיעות כמענה לאתגרי שוק או כדי לספק צרכים שטרם נענו.
המהות שלהם טמונה בזריזות תפעולית וגמישות, המאפשרת להם להסתגל במהירות לשינויים והצרכים הבאים לידי ביטוי בדרישות השוק.
בניגוד לחברות מסורתיות, סטארטאפ מתמקד בחדשנות ובפיתוח מוצרים, לעתים קרובות תוך שימוש בטכנולוגיות מתפתחות.
בהסתמך בעיקר על מימון חיצוני כגון הון סיכון, משקיעי אנג'לים או מימון המונים, גופים אלו מחפשים צמיחה מהירה ומדרגיות, בניגוד לצמיחה הדרגתית יותר של חברות מבוססות.
סטארט-אפים ידועים בתרבות הסיכון שלהם ובסובלנות גבוהה לכישלון, מרכיבים מכריעים בסביבה של אי ודאות גבוהה. בנוסף, הם בדרך כלל מציעים תגמול מבוסס הון כדי למשוך ולשמור על כישרונות, לאמץ מודלים עסקיים ניסיוניים, ולשים דגש ניכר על טכנולוגיה ואוטומציה. המבנה הארגוני בסטארטאפ הוא בדרך כלל שטוח יותר וגמיש יותר, מה שמאפשר חדשנות וקבלת החלטות מהירה.
השלב הראשוני של סטארטאפ כולל לרוב אימות שוק ויצירת אב טיפוס מהיר, ולאחר מכן שלב צמיחה ומדרגיות, שבו מחפשים אסטרטגיות יעילות להרחבת השוק ובסיס הלקוחות. מאפיין מובהק הוא מבנה החזקות המניות שלה, שהוא גמיש להפליא ונתון לשינויים תכופים בשלבים המוקדמים, במיוחד עד להגעתם של סבבי מימון משמעותיים כמו סבב A, שבו החברה מתחילה להתבגר ולייצב את מבנה האחזקה שלה. וזאת עד לכל הכנסה כספית עד לסך 10 מליון דולר (מכל מקור שהוא כולל משקיעים) ושאינו "שווה ערך" או "בעל ערך כספי" המומר לשירותים ניתנים.

מה זה סטארטאפיסט/ית ?
"סטרטאפיסט" הוא אדם המעורב באופן פעיל ביצירה של סטארטאפ החל מגרעין רעיוני ועוד בטרם התאגדותו. כולל יזמים, מייסדים, שותפים, בעלי אופציות ואחרים, כאשר הוא מאופיין ברוח היזמות שלו, בחדשנות וביכולת לנווט בסביבות של אי ודאות וסיכון גבוהים.
"סטארטאפיסט" הינו תפקיד דינמי הכולל מספר פונקציות, החל מהקמת החברה ועד לפיתוח ומסחור. אנשים אלו חיוניים בזיהוי ועמידה בצרכים המתעוררים או הקיימים בשוק באמצעות פתרונות טכנולוגיים חדשניים. המיקוד העיקרי שלו הוא יצירה וצמיחתו של סטארטאפ, הכולל לא רק פיתוח מוצרים או שירותים, אלא גם ניהול סיכונים, השגת מימון ובניית מבנה עסקי איתן ומותאם.
סטארטאפיסטים מראים יכולת ייחודית להתמודד עם אי ודאות, עם חזון המכוון למכירה בסופו של דבר של הסטארטאפ או להנפקה הראשונית שלו (IPO). הן מהוות מפתח בתצורה והתאמה של מבנה החזקות המניות של הסטארטאפ, שהוא לרוב גמיש מאוד ונתון לשינויים משמעותיים, במיוחד עד לאיחוד סבבי מימון משמעותיים.
ההבדל בין סטארטאפיסט להייטקיסט
-
סטארטאפיסט הוא אדם שיוזם או משתתף ביזמות חדשנית שמטרתה לפתח מוצר או שירות טכנולוגי שמספק פתרון לצורך קיים או חדש בשוק.
-
סטארטאפיסט הינו בעל ידע טכני, יכולת ללמוד באופן עצמאי ובעיקר לחשוב בענק ויכול להיות מי ששותף לקידום, הקמה ומימוש של המיזם, או עובד בו.
-
סטארטאפיסט הינו בעל רוח יזמית, יכולת להתמודד עם אי-וודאות וסיכונים, תוך שאיפה להביא אותה לחברה יציבה ורווחית או הנפקתה או מכירתה.
-
הייטקיסט הוא אדם שעובד בתעשיית ההייטק, שהיא תעשיית טכנולוגיה עילית שעוסקת בפיתוח ויישום של טכנולוגיות מתקדמות ועתירות ידע.
-
הייטקיסט יכול להיות מפתח, בודק, אנליסט, איש מרקטינג, איש מכירות, איש HR או כל תפקיד אחר שקשור לתחום ההייטק.
ההבדל העיקרי בין סטארטאפיסט להייטקיסט הוא שהראשון עוסק ביזמות חדשנית שמחפשת ליצור שינוי בשוק, זאת תוך מוכנות ללקיחת סיכונים מקצועיים מחושבים, בעוד שהשני עוסק בתעשיית ההייטק באופן כללי, בסביבה שתהיה יותר יציבה כלכלית ככזו שמבדרך כלל מקיימת את עצמה
ובעלת מקדם סיכון נמוך.
כמובן שיש גם חופפים בין המושגים, כי יכול להיות שסטארטאפיסט הוא גם הייטקיסט, או שהייטקיסט עובד בסטארט אפ. לדוגמא, עובד בחברת הייטק יכול בזמנו הפנוי לעבור על סטרטאפ חדש שהוא רוצה להקים יחד עם שותפים לדרך.